Curl evenement 2008

DIOK/OLV gaat weer eens vreemd: Curling

To sweep or not to sweep, that’s the question…

Zaterdag 8 maart 2008 was de tijd aangebroken voor hét DIOK/OLV-combi-evenement: het OKT (olympisch kwalificatie toernooi) Curling. De oorsprong hiervan ligt al een aantal jaren voor ons, bij de Olympisch Winterspelen van Turijn in 2006. Onze internationals Ruben ‘slingeraar’ de Wit en Alex ‘sweepspot’ van Gent hebben zich op dit meest prestigieuze toernooi professioneel verdiept in de curlingsport en de concurrentie uitgebreid gescout. Gezien het feit dat Nederland hierbij ontbrak, hadden zij unaniem een missie gesteld: DIOK/OLV zal een team van ons vaderland vertegenwoordigen tijdens de winterspelen van 2010 in Vancouver. En zo geschiedde dat na een lange voorbereiding 24 (oud-)clubgenoten zich afgetraind en vol goede moed hadden verzameld voor deze kwalificatie op het Prins WillemAlexander Silver Dome- complex te Zoetermeer.

Voor menigeen zal de sport enige uitleg behoeven en zal ik, om een al te lang en onduidelijk verhaal te voorkomen, proberen samen te vatten in één zin. Curling is het, middels een ongemakkelijke glijbeweging, gebruik makende van zowel een stroeve als een gladde schoeiselbodem (zool), voortbewegen van een projectiel (steen), conform de bepaalde tactiek van de aanvoerder (skip), op een door druppels (pebbles) geprepareerde ijsbaan om deze, al dan niet bijgestuurd door vegers (sweepers), zo dicht mogelijk in het midden van het ronde doel (huis) te laten stoppen, teneinde per set (end) met je eigen groep van vier spelers (team) zoveel mogelijk stenen dichterbij te plaatsen dan het andere team (tegenstander). Zoals bij elke sport komt er uiteraard veel meer bij kijken, maar dan had je er natuurlijk gewoon bij moeten zijn. Voor de gefrusteerden onder ons verwijs ik naar de website van de sympathieke locatiehouders: www.curlingclubpwa.nl/CURLING.html

Hoewel ons Deens naturalisatietalent helaas had af moeten zeggen, kwam men uit alle uithoeken van het land voor dit onmisbare spektakel. Na een onderling uitgebreid en warm welkom was direct het onderscheid zichtbaar tussen de amateurs en de commerciëlen. Iedereen had weliswaar een eigen gesponsord outfit, en het merendeel een combinerend paar handschoenen, maar John ‘halve zool’ van Geijtenbeek had zelfs zijn eigen bezemarsenaal meegenomen.

Voordat er daadwerkelijk om de plekken in het team werd gespeeld, werden de tactieken doorgenomen (zoals het hoort op een mooi speelbord met van die magneetjes) en volgde een verantwoorde warming-up, zodat men zich kon acclimatiseren en wennen aan het ijs. Hieruit bleek de tekortkoming van voldoende professionele curlingbanen in Nederland. Buiten enkele supertalenten om was het ijs voor de meesten de grootste tegenstander van de dag. Of er was sprake van een extreme ijs-fetish, gezien het aantal keren dat men zich volledig voluit op het koude oppervlak stortte.

Vervolgens was het moment waar het allemaal om draaide daar: de teams werden zorgvuldig samengesteld en het wedstrijdprogramma nauwkeurig in elkaar gezet. Dit voorkomt dat je bijvoorbeeld maar tegen één en hetzelfde team hoeft te spelen. De wachtende teams en toeschouwers hielden intussen het bestaansrecht van DIOK in ere: drank! Het was immers al 14:00 uur geweest.

Na bijna twee uur er voluit tegen aan te zijn gegaan, sloeg de vermoeidheid van de doorgewinterde sporters toe. Met spierpijn en andere problemen aan liezen, hamstrings en onbekende lichaamsdelen zocht iedereen weer de warme kantine met koude drankjes op. Dit was het zware moment voor de Turijngangers om alle uitslagen en andere relevante onderdelen te verzamelen voor de eindstand. Uiteindelijk kwamen ze daarbij tot een curieuze uitslag, die veel vragen opriep. De vooraf ongenaakbare favoriet eindigde namelijk op de zesde, laatste plaats: Willem de Groot, John van Geijtenbeek (toch de verkeerde bezemkeuze gemaakt), Roy Rouwhorst en Evelyn Krikke. Vanwege deze wanvertoning kregen zij de kans meer ervaring op te doen middels het beschikbaar gestelde aanmeldingsformulier voor CC PWA. Laatstgenoemde kreeg daarnaast ook de eervolle taak de winnaars te huldigen. En drie maal raden welk team dit was? Inderdaad, die van het organiserende duo, geheel bestaande uit: Stefan Hiemstra, Sjoerd Ligthart, Alex van Gent en Ruben de Wit (toevalligerswijs dus alleen tegen de nummer laatst gespeeld….). Na veel en heftig bezwaar kregen zij dan toch de zelf uitgekozen medailles omgehangen en werden voorzien van twee heerlijke flessen Oranjebitter.

En dus waren de namen bekend van de vertegenwoordigers van het Nederlands Olympisch Curlingteam. Het aantal trainingen en variatie in de voorbereiding zal vanaf nu alleen maar toenemen om zodoende te kunnen pieken in Vancouver 2010. Hierbij willen wij namens DIOK en OLV onze jongens heel veel succes wensen; wij staan achter jullie! Wil je de verrichtingen van deze toppers dagelijks van dichtbij volgen, kijk dan op DIOK/OLV-olympischteam.curlingblog.nl.

Zoals het bij alle uitputtende sporten betaamt, volgde er een voedzaam en verantwoord buffet bij het naastgelegen WOK-restaurant. De gehele selectie stortte zich op de smakelijke sushi, kale kikkerbilletjes of gewoon een plate patat. Er werd uitgebreid nagepraat over elkaars ervaringen en daarbij kunnen toch enkele conclusies gesteld worden: respect voor de glijdende curlers; zorg dat je de juiste zolen gebruikt; we weten nu waar het begrip ‘halve zool’ vandaan komt. Een deel van de topspelers ging tenslotte nog uitgebreid stappen, om daarbij het vooroordeel te bevestigen en zich arrogant te misdragen.

Het geoliede, sportieve, gezellige, zware, lange evenement met randverschijnselen was helaas dan toch ten einde gekomen. Nogmaals veel dank aan het superduo die dit in elkaar heeft gezet en alle anderen die dit mogelijk hebben gemaakt. Hopelijk is hiermee weer een toon gezet om elk jaar minimaal één dergelijk evenement neer te zetten. Ik heb mij inmiddels in laten fluisteren dat de vrouwelijke leden zich nu van hun beste organisorisch kant gaan/moeten laten zien (paaldansen??). Hoe dan ook, ik hoop snel weer zo’n fantastische dag tegemoet te zien. En tot die tijd: tot ziens op het Gluttel en/of BTUTK,

Curlinggroeten van een loser.

Kier hier voor de Foto’s

Filmpjes van het Curlen
Curlen 1
Curlen 2
Curlen 3
Curlen 4
Curlen5
Curlen 6
Curlen 7
Curlen 8
Curlen 9

Trackback URI | Subscribe to the comments through RSS Feed

Leave a Reply

For spam filtering purposes, please copy the number 6766 to the field below: